Ana Sayfa > Bloglar > Orijinal Yedek Parça

Orijinal Yedek Parça

Yedek Parça;  otomobillerde ki mekanik elektronik parçaların genel isimlendirmesidir. Otomotiv yedek parça alternatifi sayesinde, arızalı veya bozuk parçanın değiştirilmesi yenilenmesi sağlanabilmektedir.  Yedek parça kendi içinde gruplara ayrılmaktadır. Yedek parçanın ayrıldığı gruplar aynı zamanda alt gruplara da ayrılmaktadır.  Yedek parça gruplarını dört ana başlıkta ele alabiliriz, Bunlar sırasıyla;


Orijinal yedek parça


Çıkma yedek parça


Eş değer yedek parça


Yan sanayi yedek parça, şeklindedir.


Orijinal yedek parça


Marka üreticileri, kendi markasına ait kalite ve standartlar dâhilinde yedek parça üretimini de yapmaktadır. Markaların kendi araçları için yaptırmış olduğu yedek parçalar, orijinal ambalajlarında, kendi ürün numarası ile satılmaktadır. Orijinal yedek parçaların temini yetkili servisler tarafından yapılabilmektedir.


Çıkma yedek parça


Daha önce kaza geçirmiş araçların, hasar görmeyen parçalarının farklı bir aracın hasarlı bölgesi ile değiştirilmesi ile birebir orijinal yedek parça gibi kullanılabilmektedir. Yapılan parça değişimi ile hasar sorunu ortadan kaldırılmış olur. Bu yöntemlerde kullanılan parçalar, çıkma yedek parça olarak nitelendirilmektedir.


Eş değer yedek parça


Hasar görmüş araçların tamiri esnasında kullanılan, orijinale en yakın olan parçalara verilen isim, eş değer yedek parçadır diğer adı muadil parça olarak bilinmektedir.


Yan sanayi yedek parça


Orijinal yedek parçalara alternatif olarak, birebir aynı görüntüde üretilen yedek parçalardır. Kalitesi düşük parçalardan oluşmaktadır, araç motoruna zarar verebileceği gibi fazla yağ tüketimine de sebebiyet verebilmektedir. Bunların yanı sıra yan sanayi yedek parçalar kullanım esnasında ve belirli bir süreç sonrasında olumsuz birçok etkisi meydana gelebilmektedir. Genellikle, orijinal yedek parçaya göre maliyeti daha düşük olduğu için tercih sebebi olabilmektedir.


 


Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Renault, Renault marka otomobillerde orijinal yedek parça kullanmanızı şiddetle tavsiye etmektedir. Renault yedek parça ağı Türkiye’de en yaygın markalardandır. Aynı şekilde otomobil üreticisi Dacia’da, orijinal yedek parça kullanımının araç sağlığı ve sürüş güvenliği açısından öneminden bahsetmektedir. Bir diğer marka Hyundai,  orijinal yedek parça kullanımı konusunda oldukça hassastır. Orijinal yedek parça kullanılmaması durumunda yaya ve yolcu güvenliğinin riske atıldığını belirtmektedir.  Yedek parça konusunda tercihinizin orijinal yedek parça kullanılması yönünde olması önerilerimiz içindedir. Aracınızın daha uzun süreli kullanımı ve daha sağlıklı kullanabilmesi için, orijinal yedek parça kullanımı fayda sağlayacaktır. Orijinal yedek parça kullanılmaması aynı zamanda, garanti hususunda da sorun teşkil edecektir.


Orijinal yedek parça seçeneği, yetkili servislerde mevcuttur, örneğin; Ankara ilinde bulunan, Hyundai Akbak Plaza, Renault Akbak Plaza ve Dacia Akbak Plaza orijinal yedek parça konusunda seçenek sunabilmektedir.


 

×

Bu sitede çerezler kullanılır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.